Lacné peniaze končia: v roku 2022 sa presadia iba tie najvýnimočnejšie startupy!

Rok 2022 bude rokom zmien nielen v ekonomike ako takej, ale aj vo financovaní startupov. Po rokoch politiky kvantitatívneho uvoľňovania, ktorou centrálne banky zvyšovali masu financií v obehu a tým aj dostupnosť úverov, prichádza doba racionalizácie.

Kým v posledných rokoch sme si zvykli na dostupnosť finančných prostriedkov a aj relatívnu ľahkosť ich získania, v roku 2022 nás čaká vyššia inflácia (na Slovensku je odhadovaná priemerná inflácia pre rok 2022 na úrovni takmer 6 %), ktorá ešte viac znehodnotí úspory obyvateľstva. Od amerického FEDu sa očakáva, že v priebehu roka zvýši úrokové sadzby a tým stiahne z obehu v USA niekoľko miliárd amerických dolárov. Kroky FEDu podrobne sledujú aj investori a centrálne banky po celom svete. Od centrálnych bánk sa očakáva, že budú nasledovať FED a tiež začnú zvyšovať úrokové sadzby, čím sa obmedzí dostupnosť „lacných peňazí“.

Tieto kroky budú mať dopad samozrejme aj na financovanie startupov. Poslednú dekádu a ešte intenzívnejšie od vypuknutia pandémie koronavírusu, vkladali investori po celom svete svoje finančné prostriedky čoraz viac startupov a relatívne nových spoločností, ktoré získavali financie na ďalší rozvoj prostredníctvom primárnych úpisov akcií, tzv. IPOs. Keďže finančné prostriedky na účtoch strácajú hodnotu v dôsledku inflácie a tradičné bezpečné aktíva v podobe dlhopisov a vládnych obligácií prinášajú úrok okolo 0 % (ak dokonca nie záporný), investori hľadali možnosť ako zhodnotiť voľné finančné prostriedky iným spôsobom. Okrem tradičného nákupu podielových fondov a akcií globálne etablovaných spoločností sa významným investičným spôsobom stala aj podpora nových firiem a nápadov v ranných štádiách ich fungovania a rozbehu.

V dôsledku nedostatku investičných príležitostí boli investori až do začiatku roku 2022 ochotní investovať v podstate do čokoľvek. Príkladmi sú startupy ako WeWork, MoviePass, či Quibi, ktorým sa aj napriek veľmi slabým obchodným modelom, od investorov podarilo vyzbierať niekoľko miliónov až miliárd amerických dolárov. Na začiatku roka 2022 dostali investori po celom svete lekciu v podobe bezprecedentných poklesov hodnoty akcií (nielen) technologických spoločností, ktoré sa dotkli aj takých gigantov ako sú Paypal, Netflix a Sony.

Všetky zmienené faktory prispejú k vyššiemu skepticizmu investorov. Nemožno očakávať, že prestanú investovať (niekam predsa voľné finančné prostriedky umiestniť musia), je ale pravdepodobné, že startupy a ďalšie projekty, do ktorých investujú budú hodnotiť prostredníctvom prísnejších kritérií. Iba to, že sa startup predstaví ako „technologický“, „dátami poháňaný“ a „analytický“ alebo použije iné buzz words už nebude investorom stačiť na to, aby projekt zafinancovali.

Vo Wanderer Capital to nevnímame ako obmedzenie rozvoja startupov ale ako nutnú korekciu, ktorá bude pre svet prínosná tým, že sa presadia iba tie najlepšie startupy, ktoré adresujú reálne spoločenské, technologické a pracovné výzvy. Je možné, že na Slovensku bude dopad svetových finančných zmien, ktoré odštartoval začiatok roka 2022 viditeľný až z niekoľkoročným oneskorením. Financovania je tu zatiaľ pre startupy dosť a projektov s reálnym svetovým potenciálom je zatiaľ málo. Dúfame, že ich bude čoraz viac a že k tomu prispejeme aj my!

Autor článku: Michaela Královičová