Prichádza nová doba a bude lepšia

Zažili sme poslednú dekádu, kde vďaka kvantifikovanému uvoľňovaniu (tlačeniu nekrytých peňazí) sa zaplavil trh množstvom lacných peňazí. Nič nebol problém, všetko rástlo a každý si myslel, že to tak bude navždy. Zdanlivo sme mali pocit, že všetko bude len rásť, všetci budeme zarábať a budeme šťastní. Aj keď od šťastia to malo ďaleko. No, nemali sme pravdu. Postupne sa prebúdzame z nášho sna, kedy spomínané uvoľňovanie nekrytých peňazí vytvorilo také tlaky, že začala extrémne rásť inflácia. Vzhľadom na horibilné množstvá takto zaliatych peňazí na celom svete, môžeme dnes s určitosťou povedať, že všetko má svoj začiatok aj koniec. A tak v r.2022 sa prebúdzame do konca jednej éry a začína nová. Inflácia, ktorá ukrojí z našich peňažných zásob sa prejaví u každého.

Tieto tlaky samozrejme nebudú obchádzať ani kategóriu novovznikajúcich inovatívnych firiem „startupy“. V posledných rokoch sme mohli vidieť obrovské množstvo organizácií, či už VC alebo aj bánk, ktoré bezhlavo investovali do čohokoľvek , čo malo názov startup. Dnes sa prebúdzame do novej reality, kde investor chce vedieť ako a kedy startup dosiahne zisk, nie len popularitu na sociálnych sieťach a ocenenia, ktoré nezaručujú obchodný úspech. To ako sa bezhlavo  investovalo a VC prišli o veľké peniaze, netreba snáď ani pripomínať. Je ich dosť na to, aby ste ich našli ako najväčšie faily posledných 5 rokov. Mnohé z nich ani nemali základné predpoklady, aby sme ich volali startupy. To však nikomu nevadilo, aby do nich naliali obrovské prostriedky pre ich, v tom čase dych berúci rozvoj.

Až ich prepad, pred vstupom na burzu (v prípade „We work“) odhalil ich ziskovosť v plnej nahote.

Dnes charizmatickí zakladatelia veľa krát zanietení podnikatelia, presviedčajú investorov o vhodnosti investícií. Veľa krát sa za nimi skrývajú ľudia, ktorí s ekonomikou a podnikaním toho nemajú veľa spoločného. Stratil sa zdravý rozum za vidinou veľkého zisku a úspechu. Prestalo fungovať 1+1 sa rovná 2. Chamtivosť predbehla všetky ostatné vlastnosti, ktoré nám signalizujú, čo je v poriadku a čo nie. A to je základom podnikania a základom úspechu.

Žili sme v prehnanej dobe. Startupy svojim základom majú pomáhať ľuďom pri ich činnosti, ktoré vykonávajú či už pre zábavu alebo prácu  a prípadne zlepšujú životné prostredie. Takéto spoločnosti stále môžu očakávať prístup k rozvojovým financiám VC spoločností aj v budúcnosti.

Mám za to, že sme vstúpili do éry vysokých úrokových sadzieb, ktoré ovplyvnia investície do startupov a zároveň znížia prítok množstva peňazí ako takých. Bude sa významnejšie pozerať na to, ako obchodne dokáže startup uspieť. Nebude možné pozerať na startup, ktorý nedosahuje 7-10 prípadne viac rokov zisk.

Súvisiac s tým samozrejme väčšiemu množstvu startupov vyschne ich prítok lacného kapitálu a budú sa stretávať s existenčnými problémami, ktoré spôsobia aj ukončenie ich podnikania.

Enviroment kapitálu obnoví svoju podstatu a znova budeme v dobe, kedy budeme prinášať logicky fungujúce spoločnosti, ktorých cieľom bude kapitál zväčšovať a vytvárať zisk.

Významným smerovaním, ktorý vnímame ako kľúčový pre najbližšie obdobie, bude popri všeobecne známych smeroch posledných rokov  zameranie na ekológiu, zníženie emisií CO2 a ESG.

Generácie mladých ľudí očakávajú nástup takýchto technológií. Žijú  a očakávajú to, ich potreba je základom budúcej spoločnosti startupov. Čiže to najdôležitejšie pre startup. Potreba sa spája s vynálezmi, ktoré spoločnosť potrebuje a je ochotná do nich investovať.

Veľmi sa teším na toto obdobie, kedy spoločnosť zmení svoj smer a budeme svedkami nových technológií podporujúcich zdravšie životné prostredie a spoločnosť.

Autor článku: Vladimír Orth