Žijeme v dobe exponenciálnych príležitostí, využime ich

Prišiel som k vedomiu, že žijeme v úžasnej dobe príležitostí, ktoré ešte nikdy vo svojej histórii ľudstvo nemalo.

Príkladom toho prečo tak zmýšľam je porovnanie spoločností z pred 30 rokov, kedy na podnikanie bola nutná istá dávka odvahy, schopnosti, drzosti ale aj aj finančnej stability. Dostatok financií bol začiatok úspechu, nakoľko v bývalých krajinách východného bloku málokto mal väčšie úspory. Ktokoľvek chcel obchodovať, musel mať dostatok hotovosti na pokrytie poplatkov s tým spojených.

Začínajúci kapitalizmus dal všetkým rovnakú príležitosť podnikať a zarábať sám na seba. V tom čase sme všetci boli len zamestnancami štátnych alebo národných podnikov, kde sa uplatňoval plánovitý ekonomický rozvoj. S minimálnou dávkou konkurencie.

 

Digitalizácia v posledných rokoch nám dokázala, že investovanie a podnikanie nemá hranice. Internet všetko zmenil. Všetko je dnes spojené s internetom a aplikáciami, ktoré sú naň naviazané. Nové startupy fintec spoločností umožnili podielovo vlastniť obrovské spoločnosti.

Tento spôsob investícií priblížil radovo miliardám ľudí investovanie do produktov, akcií, digitálnych mien, bez toho aby majiteľ účtu musel mať veľké zostatky a odporučenia, ktoré ešte donedávna boli kľúčové pre ich správu veľkými organizáciami.

 

Som presvedčený, že tento trend bude naberať na obrátkach a príležitostí investovať a podieľať sa na globálnej ekonomike bude čím ďalej väčšie. Taký istý význam vidím v investíciách do startupov, ktoré dnes uskutočňujú veľké venture spoločnosti s obrovským rizikom a zároveň šancou veľkého prerozdelenia zisku medzi správcov a akcionárov fondov.

Dostupnosť pre ľudí s nízkymi príjmami sa podieľať na globálnom raste zažije boom, ktorý vyženie všetky akciové indexy do nových výšok.

Startup scéna pokiaľ zabezpečí nástroj na rozloženie takýchto investorov bez zbytočných poplatkov sa tiež bude tešiť záujmu drobných investorov.

  • Odbúravanie administratívy a priame riadenie investícií a rizík zvýši množstvo kapitálu pre nové startupy. Množstvo inovácií ktoré prinesú, zlepší život na planéte a pomôže ju aj chrániť .

Takýmto spôsobom bude určite iniciatíva blockchain , ktorej hlavné výhody sú: schopnosti pôsobenia na globálnej úrovni bez nutnosti vnímať hranice ako brzdu, registrácie podielov, ktoré budú použité v prospech kupujúceho a istota prevádzaných transakcií medzi kupujúcim a predávajúcim.

Zmeny, ktoré nás čakajú nám zmenia svet, treba ich vedieť aj rozoznať a chopiť sa ich.

Teším sa na takéto startup spoločnosti, ktoré začnú vznikať a radi ich v ich úsilí podporíme.


Autor článku: Vladimír Orth