Aké zmeny možno očakávať vo financovaní startupov v dôsledku COVID-19?

COVID-19 má transformatívny vplyv na globálnu ekonomiku a celý mechanizmus jej fungovania vrátane operatívneho plánovania a financovania pokroku spoločnosti. Kým ešte minulý rok alokovali najväčšie svetové fondy rizikového kapitálu startupom finančné prostriedky na základe štatistických modelov, čiže kvantitatívne, všetko nasvedčuje tomu, že sa budú musieť začať orientovať na kvalitatívnejší prístup výberu. Kvantitatívny prístup výberu financovaných startupov uplatňujú ešte aj v súčasnosti legendy rizikového kapitálu – vrátane amerického fondu Sequoia, ktorý investoval do gigantov Google, Apple, WhatsApp, Instagram, či Youtube a juhokórejského fondu Vision Fund, ktorý zasa financoval napríklad spoločnosť Alibaba, Uber, Slack, či ByteDance, pod ktorý patrí populárna platforma na zdieľanie krátky videí, TikTok.

Druhý polrok roka 2019 a prvá polovica tohto roku boli sprevádzané viacerými bankrotmi startupov, do ktorých vkladali nádeje (a finančné prostriedky) aj tie najväčšie svetové fondy rizikového kapitálu. Časté boli aj reporty o zachraňovaní startupov a masovom prepúšťaní v startupoch, o ktorých ešte pred pár mesiacmi písali média ako o novej vlne technologických priekopníkov, ktorí zmenia svet. Je nutné poukázať na fakt, že problémy začali niekoľko mesiacov pre vypuknutím COVID-19 a s jeho príchodom iba nabrali na obrátkach.

Vo Wanderer Capital sme presvedčení, že rizikový kapitál a financovanie startupov bude v období post COVID-19 smerovať v prospech kvality a užitočnosti financovaných projektov. Bude nutné zabudnúť na možnosť získania investície v hodnote niekoľko miliónov eur na financovanie vývoja kvetináčov pre bytové rastliny, ktoré sa sami polievajú, sú určené pre jednotlivcov a ich predajná cena na kus je stanovená na úrovni približujúcej sa 100 eur. Rizikový kapitál bude čoraz viac investovať do výskumu a vývoja zameraného na zefektívnenie zdravotníctva, pracovných procesov, výroby alebo ďalších spoločensky prospešných aktivít.

Ťažko si je možné predstaviť, že by sa v post COVID-19 ére vedeli presadiť spoločnosti typu WeWork, ktoré nemajú unikátny a dlhodobo udržateľný biznis model. Časy kedy stačilo na internetovú stránku a prospekty spoločnosti napísať slovo „technológie“ a spoločnosť okamžite získala priazeň investorov aj médií, sú preč. Možno očakávať, že investori budú v nasledujúcich mesiacoch a rokoch „zlí“ na charizmatických lídrov, ktorí ponúkajú iba prázdne vízie budovania šťastného sveta, v ktorom technológie zabezpečia lepší život ľuďom po celom svete, bez detailnej špecifikácie ako ich firma plánuje dosiahnuť tieto grandiózne ciele.

Znamená to, že nemá zmysel byť podnikavý a vymýšľať nové veci?! Vôbec nie, práve skôr naopak. Získať financie bude síce ťažšie, skutočne inovatívne a pokrokové myšlienky sa ale presadia vždy. Možno dokonca ľahšie ako v časoch ekonomickej konjunktúry, počas, ktorej je medzi startupmi obrovská konkurencia a investori vďaka dostupnosti zdrojov financovania neuplatňujú tvrdé výberové kritériá. Keď sa darí globálnej ekonomike, zaujať investorov sa dá aj prostredníctvom marketingu, v súčasnej dobe bude kladený čoraz väčší dôraz na funkcionalitu a dlhodobý prínos ponúkaných riešení.

Je preto dôležité nenechať sa odradiť, neklesať na mysli a využiť tieto zvláštne časy, keď človek nemôže cestovať a robiť mnohé obľúbené voľnočasové aktivity, na premýšľanie. Možno vás pri ňom napadne úžasná myšlienka, ktorá ak ju zapálene pretavíte do praxe v podobe unikátneho produktu alebo služby, bude o pár rokov známa celému svetu. Držíme palce!

Ak už máte inovatívny nápad a viete ako ho zrealizovať ale nemáte postačujúce finančné zdroje a manažérske know, dajte nám vedieť čo ste vymysleli.  Wanderer Capital vám rád pomôže a nastúpi spolu s vami na cestu za globálnym úspechom.


Autor článku: Michaela Královičová