Vývoj VC počas prebiehajúcej pandémie COVID-19

Už na začiatku pandémie COVID-19 bola často otváraná otázka v súvislosti s Venture Capital; či pandémia spôsobí trend menšej aktivity v rizikovom kapitáli.

Odpoveď je áno aj nie. Zdá sa, že počas pandemickej situácie sa aktivita venture capital firiem zúžila ale nie tak úplne zmenšila a rozhodne nespomalila.

Pandémia spôsobená vírusom COVID-19 jednoznačne spomalila svet ako taký, narušila zásobovacie reťazce, avšak nápady podnikateľov nezostali iba na papieri. Do konca sa dá povedať, že množstvo konceptov bolo pretavených aj do reality práve vďaka času, ktorý mali ľudia nazvyš na rozmýšľanie, najmä v súvislosti so systémami, ktoré dennodenne používali. Dá sa teda povedať, že ecommerce bola jedna z najviac poznačených oblastí v súvislosti s retailom.

Mimo toho, aktivita sa posunula do najdôležitejších sektorov súvisiacich s aktuálnou situáciou, ktorou je medicína, v rámci medtech a healthtech, napríklad práve v oblasti telemedicíny. Pri tejto oblasti však vysoká odbornosť a technická komplexnosť spôsobili určitú bariéru pre každodenného človeka.

Vo všeobecnosti možno povedať, že napriek množstvu vznikajúcich startupov sa hustota obchodov („dealov“) vo VC až tak nezvýšila (fondy sú stále vyberavé), avšak rýchlosť obchodov sa niekoľko násobne zrýchlila. A to aj napriek tomu, že sa pri väčšine predĺžil vynaložený čas, napríklad práve na due diligence.

Meetingy a konferencie sa konajú formou Zoom stretnutí, zatiaľ čo VC aj startupisti šetria čas, keďže všetky informácie majú dostupné na Internete. Všetok due diligence ako aj stretnutia dnes vedia hravo zvládnuť pomocou online nástrojov. Koniec koncov pre referencie sa vedia skontaktovať s ostatnými opäť tou istou formou a zároveň vedia všetko riešiť rýchlejšie v online priestore. Venture Capitalisti dostávajú prístup od startupistov do ich virtuálnych data rooms či Notion stránok, čím im v princípe dajú nahliadnuť do ich kuchyne a získajú bližšie info bez akejkoľvek fyzickej návštevy. Pri tomto však prichádzame k faktu, že tak ako startupisti musia konať rýchlo napríklad práve pri obdržaní ponúkaného term sheetu, identicky musia aj VC fondy byť flexibilné, vedieť sa rozhodnúť/reagovať včas. Týmto prichádzame k prvotnej úvahe, že rýchlosť v tomto odvetví sa skutočne zvýšila, zatiaľ čo VC fondy sú stále vyberavé aj napriek množstvu kapitálu, ktorý „potrebujú“ minúť.

Veľká časť sústredenia fondov ide aj práve na ich existujúce portfólio spoločnosti, ktoré chcú aby samozrejme naďalej prosperovali. Aj v tejto neľahkej a zároveň rýchlej dobe, fondy reportujú, že väčšina ich startupov boli prakticky nedotknuté pandémiou COVID-19. V praxi to dáva zmysel, keďže je to spôsobene nie len pozitívnym pohľadom más a ich viery v startupy ale taktiež tým, že väčšina startupov sa už orientuje na systémové, softvér riešenia viac ako na hardware a iné kapitálovo náročne produkty. Investične sú dnes ľudia priklonený k firmám a startupom, ktoré prezentujú ich inovácie a pozerajú sa veľmi do budúcna, aj keď občas až príliš pričom im môžu unikať podstatné informácie z hľadiska aktuálneho finančného zdravia spoločnosti. Množstvo startupov, ktoré dnes vznikajú sa orientujú práve na Cloud, SaaS, Cybersecurity a oblasti im podobné. Toto sú jedny z hlavných oblastí z hľadiska riešení, pri ktorých vedia startupy škálovať exponenciálne a zároveň si zachovať svoje postavenie aj v ťažších časoch.

Z hľadiska startupov, ktoré išli IPO a ich akcie naďalej rástli stále súvisí s negatívnymi správami ohľadom inflácie a pokračujúcich nízkych úrokových sadzieb (celková náklonnosť ľudí míňať finančné prostriedky i keď toto sa týka hlavne nehnuteľností a všeobecnej spotreby). Je to zároveň akási náklonnosť stávkovania ľudí pri väčšej viere v investičné produkty, ktoré už nie sú iba akcie, forex ale prevládajú aj iné alternatívy ako crypto či napríklad začínajúca oblasť NFT. Samozrejme, dnes je množstvo startupov, ktoré ponúkajú skvelé riešenia a zároveň veľmi podstatný prvok, integrovateľnosť, na čo sa zameriava celá startup ale aj VC komunita, čím si navyšujú svoju hodnotu.

Realita je tá, že drvivá väčšina VC fondov majú veľké množstvo dostupného kapitálu, ktorý potrebujú použiť a to ich poháňa investovať ďalej a o to viac sa snažiť nájsť dobré nápady. To však neznamená, že investujú bezhlavo, stále prihliadajú na rast, potenciál trhu či finančné zdravie startupu. Možno teda konštatovať, že sa aktivita VC fondov v týchto časoch nezmenšila, maximálne sa zúžila ale zároveň aj zrýchlila a to najmä pri projektoch s vysokým potenciálom v oblastiach, kde je možnosť rastu veľmi vysoký.

Aj my vo Wanderer Capital veríme, že naďalej bude rizikový kapitál vynaložený do projektov s vysokou pridanou hodnotu, zameraný najmä na technologicky pokročilé nápady, ktoré sú škálovateľné.

Autor článku: Filip Orth

Použitý zdroj: Kost Danielle (11/2020). COVID Not Slowing VC Investment Harvard Business School Working Knowledge, Business Research for Business Leaders